Z poligonu prosto do kuchni, czyli krótka historia mikrofalówek

Czekoladowy batonik roztopiony na poligonie wojskowym dał początek kuchenkom mikrofalowym, z których obecnie korzysta się w wielu domach. Pierwsze modele bardziej przypominały ogromne szafy, niż nieduże urządzenia, które znamy dzisiaj.

O tym jak przypadkowe zdarzenie może zaważyć na całym przyszłym życiu przekonał się twórca mikrofalówki – Percy Spencer. Ten amerykański wynalazca nie skończył nawet szkoły podstawowej, a mimo to w 1939 roku był docenianym ekspertem w dziedzinie projektowania radarów. Gdy nadzorował pracę nad  magnetronem, stosowanym w wojsku do radiolokacji, zauważył, że znajdujący się w kieszeni jego spodni czekoladowy batonik rozpuścił się. To zjawisko, na które wielu być może nie zwróciłoby uwagi, dało początek mikrofalówkom, jakie znamy.

 

Dzieło przypadku

Wspomniany magnetron był elementem radaru wojskowego, który przekształca energię elektryczną w fale radiowe o długości do kilkunastu centymetrów, czyli właśnie mikrofale. Po incydencie z batonikiem Spencer postanowił zbadać, jak zadziałają one na inne produkty spożywcze. W efekcie z powodzeniem zamienił ziarna kukurydzy w popcorn i przekonał się, że podgrzewanie w ten sposób jajka grozi wybuchem. Dzięki niemu w 1946 roku powstała pierwsza kuchenka mikrofalowa.

 

Mikrofalówka wielkości szafy

Zanim wynalazek Spencera trafił do naszych kuchni upłynęło  trochę czasu. Pierwsze mikrofalówki były bardzo duże i ciężkie (mierzyły 150 cm i ważyły nawet do 300 kg). A do tego ich niebotyczna cena czyniła z nich niezwykle ekskluzywny sprzęt. Co ciekawe, potężne gabaryty pierwszych urządzeń miały niewiele wspólnego z ich możliwościami – wewnątrz można było zmieścić mniej więcej tyle, ile we współczesnych modelach. Chętnych na nabycie tego innowacyjnego sprzętu nie było zatem wielu. Pierwsza polska mikrofalówka – Agata, była produkowana od 1965 roku w zakładach wojskowych RAWAR i ważyła 150 kg. W latach 70. Powstało zaledwie kilka sztuk tych urządzeń, które z racji rozmiarów trafiły do lokali gastronomicznych i na statki morskie.

 

Mikrofale w każdej kuchni

Przełomowy dla tej kategorii produktów okazał się rok 1967, kiedy to wprowadzono na amerykański rynek pierwszy model, który przeznaczony był głównie do użytku domowego. Mniejsze i lżejsze urządzenia stopniowo zyskały uznanie gospodyń domowych. W 1986 roku około 25 procent rodzin w USA posiadało kuchenkę mikrofalową. Obecnie zaś niemal 90 procent Amerykanów podgrzewa, rozmraża, grilluje i gotuje w „mikrofali”[i]. Nad Wisłą kuchenki mikrofalowe powszechną popularnością zaczęły cieszyć się dopiero w latach 90. Dziś znajdziemy je w ponad połowie polskich domów[ii].

 

Nowa fala mikrofali

Współczesne mikrofalówki nie służą już tylko do podgrzewania czy rozmrażania potraw. Są odpowiedzią na styl życia, jaki prowadzimy – mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków, a jednocześnie staramy się mieć zdrową i zbilansowaną dietę. Marka Samsung w odpowiedzi na te potrzeby zaproponowała szereg ciekawych rozwiązań. Program Healthy Cooking pozwala przyrządzać brokuły, brązowy ryż czy łososia bez obaw, że utracą smak i walory odżywcze. Kuchenka dobiera najlepsze parametry do przyrządzenia konkretnych produktów. Skoro o tym mowa, nie można pominąć funkcji gotowania na parze. Tak przyrządzone dania są nie tylko lekkie i zdrowe, ale także soczyste. Funkcja Healthy Steam jest dostępna w wybranych modelach urządzeń Samsung.

 

Co jeszcze potrafią współczesne kuchenki mikrofalowe? Możemy je wykorzystać np. do przyrządzenia domowego jogurtu lub ciasta drożdżowego, używając funkcji fermentacji, którą znajdziemy w konwekcyjnych kuchenkach mikrofalowych Samsung. Kolejnym przydatnym rozwiązaniem są tryby roztapiania masła, cukru czy czekolady. Fani wypieków się ucieszą – nigdy więcej spalonego masła! Talerz Crusty Plate pozwala przygotować pyszne, chrupiące dania, które będą zrumienione z wierzchu i równomiernie wypieczone wewnątrz. Pozwala także piec i smażyć bez używania oleju.

 

Jeszcze 70 lat temu nikt nie przypuszczał, że olbrzymia „szafa gotująca”, wynaleziona przez Spencera, podbije świat. Dziś jej znacznie mniejsze i bardziej funkcjonalne wersje stanowią ratunek dla  zabieganych i ceniących zdrową, odżywczą kuchnię.

Zobacz także:


NA DŁUGIE, ZIMOWE WIECZORY…


Living Coral kolorem roku 2019


Zaproś Van Gogha 

do domu


Kolorowe lodówki od Liebherr


Samsung i BoConcept razem na Warsaw Home


Wybieramy brodzik 


Back to school!


Zatrzymaj lato


Złote i srebrne dodatki z Almi Decor


Luksus w Barcelonie


Odważne tapety Wall&Deco


Yves Behar opowiada o the Frame 

The Frame to niezwykły telewizor, stworzony we współpracy ze znanym i cenionym na świecie projektantem Yves’em Behar. Całkowicie zmienia on postrzeganie telewizora, przekształcając jego rolę i sposób wykorzystania w domu. Nie jest jedynie „czarną skrzynką”, ale dziełem sztuki dodającym walorów estetycznych przestrzeni, w jakiej się znajduje.


Kunszt szwedzkiego rzemiosła

Kosta Boda to marka, która współpracuje z wieloma projektantami z całego świata, dzięki czemu ich oferta produktowa jest bardzo różnorodna.  


Zgrany duet w kuchni


DOM W STYLU BELLE EPOQUE

Design inspirowany Japonią

Max Kobiela, projektant marki Phormy tworząc najnowszą kolekcję UMAMI inspiracje czerpał wprost z kultury japońskiej. 


Najnowsza kolekcja Flexform


Miejska kryjówka


Kolorowy zawrót głowy


5 urządzeń, które odmienią Twoją kuchnię!


10 urodziny sofy Peanut B od Bonaldo


U projektantki


Modny salon


Nowoczesność w książęcym wydaniu

Pałac Mała Wieś to dawna rezydencja książęca, która wskutek misternych prac renowacyjnych została przywrócona do dawnej świetności. Wybudowana w 1786 roku posiadłość gościła przez długie lata najznamienitszych przedstawicieli polskiej szlachty i arystokracji, łącznie z ostatnim królem Polski, Stanisławem Augustem Poniatowskim.


Granat rządzi!

Wszystkie odcienie niebieskiego odważnie wkraczają na salony. Pastelowy błękit, royal blue i granat są hitem sezonu.


Styl SCANDI

Styl skandynawski na stałe zagościł w czołówce światowych trendów wnętrzarskich. Jedni kochają go za minimalizm i funkcjonalność, drudzy – za naturalność i prostotę. Aranżacja takich wnętrz to zawsze spore wyzwanie. Sprawdźcie, jak można sobie z tym poradzić, stosując kilka sprawdzonych rozwiązań.


Zieleń i złoto - najbardziej eleganckie kolory sezonu

Zieleń została ogłoszona kolorem 2017 roku. Króluje nie tylko na wybiegach, ale także we wnętrzach. Pasuje do bieli, granatu i różu, ale najbardziej elegancki tandem tworzy ze złotem.

Loft w Paryżu

Stylowy do pod Poznaniem


Zimowy relaks


Testujemy oczyszczacz 

Blue Pure 221


Magiczna szklarnia w Hotelu Bacówka Radawa & SPA**** 


Nowy katalog WestwingNow


Modna jodełka


Jak urządzić dom w stylu japońskim?


Pomysły na schody


Jak ochłodzić się w letni dzień?


Zawsze gotowy do sprzątania


Prysznic na piątkę!


Piękne i wytrzymałe płyty PrimeBoard


Dodatki do kuchni od TK Maxx


Poznajcie najlepsze telewizory!

Ponad miliard odcieni kolorów, rozdzielczość 4K, duże ekrany, świetny Smart TV to tylko niektóre z zalet telewizorów Samsung. Zobaczcie nasz przegląd.


Na 50-ciu metrach


Pomysły na taras 


Jakość obrazu, doskonały design


Intensywne, żywe kolory, zdające się przenikać do realnego świata. Dźwięk czysty, głęboki i przyjemnie wibrujący we wnętrzu. Designerska podstawa przypominająca modernistyczną rzeźbę. Nie, to nie obraz słynnego impresjonisty. To też nie wystawa popularnego artysty rzeźbiarza. Oto innowacyjny QLED od Samsung Electronics.